Bromma Goju Ryu Karateakademi
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bromma Goju-Ryu Karate Akademi IF
Karate
Kom och träna med oss

Hos oss tränar alla tillsammans, såväl barn som vuxna. Nybörjarintaget är öppet de första veckorna på terminen och det är då gratis att testa på träningen. Ingen föranmälan krävs.

 

Ålder: 

Barn kan börja träna från 7 års ålder, men då tillsammans med förälder. Först från 9 års ålder får barn träna själva i klubben. 

 

Träningskläder och dräkter

För nybörjare krävs det ingen karatedräkt, utan ta med lediga träningskläder. Skor behövs inte då vi tränar barfota. För att sedan kunna gradera till nästa grad kommer du behöva en så kallad gi, en karatedräkt.

 

Vad betyder Mon/Kyu?

Det finns tre kategorier inom karate som visar utövarens nivå. Kyu-grader är för alla från 15 år och uppåt och Mon-grader för barn upp till 14 år.

När eleven fyller 15 år får de byta till ett Kyu-bälte och bibehåller samma grad.

 

Rangordningssystemet infördes för nästan 100 år sedan, och då fanns det endast svart- och vitbälten. Svartbälten hade olika grader, så kallade Dan-grader och övriga fick Kyu-grader.

Dessa grader finns fortsatt kvar i dag, men i stället för att det enbart är vitbälten sker en förändring i grad vid varje gradering.

 

Grader

Grader går från elfte Kyu/Mon (ograderad) ner till första Kyu/Mon och sedan från första Dan (svart) upp igen till tionde.

 

Färgerna på de olika bältena kom till när man tydligare ville visa hur länge de olika utövarna hade tränat Karate. I dag är det olika färggrader som finns inom olika klubbar, de vanligaste är vitt, gult, grönt, brunt och svart.

 

Inom vår klubb använder vi följande gradsystem:

 

Grad

KYU

MON

ograderad

helvitt

helvitt

10:e

1 gult streck

1 gult streck

9:e

Gult bälte

Gult bälte (Mon bälte)

8:e

1 grönt streck

1 grönt streck

7:e

2 gröna streck

2 gröna streck

6:e

Grönt bälte

Grönt bälte (Mon bälte)

5:e

1 brunt streck

1 brunt streck

4:e

2 bruna streck

2 bruna streck

3:e

Brunt bälte

Brunt bälte (Mon bälte)

2:a

1 svart streck

1 svart streck

1:a

2 svarta streck

2 svarta streck

 

 

Nyheter från föreningen
 
Våra sponsorer